Sveriges Television, SVT, och TV4 har degraderat nyheternas betydelse lördagar, under sommaren och vid stora sportevenemang. Det är inte bra. Nyheter är det viktigaste av allt i SVT, TV4 och Sveriges Radio, SR.
Efter mordet på Olof Palme blev nyheter heliga i tv. Så är det tyvärr inte nu längre.
SVT har sedan lång tid skippat Aktuellt i SVT2 under lördagskvällar. SVT har istället valt att då oftast roa helglediga tittare med olika kulturprogram….
TV4 har sedan länge skippat Nyheterna kl 22.00 om det råkar spelas till exempel fotboll, som nu under EM. Idag, måndag kväll, ersatte fotbollen nyhetsprogrammen både klockan 19.00 och 22.00. Inga nyheter alls, således denna kväll i TV4. Text-tv och lokala nyhetssändningar upphörde TV4 med för länge sedan.
I stället hänvisar TV4 tittarna till Sjuan, en betalkanal. Det borde naturligtvis vara tvärtom, att de som vill se fotbollen hänvisas till Sjuan. Om ens det, TV4 borde som ett nationellt tv-bolag ha en alternativ gratiskanal att tillgå i återkommande liknande lägen.
Mordet på Palme blev en väckarklocka för alla svenska nyhetsmedier, inte minst för SVT och SR. Radion började därefter med nyhetssändningar dygnet runt och SVT skärpte beredskapen för extrasändningar, om jag minns rätt.
De insåg alla att samhället krävde deras beredskap nyhetsmässigt dygnet runt, året runt. Vad som helst kan ju faktiskt hända precis när som helst.
Inte minst nu med med ett aggressivt Ryssland, krig i Europa, ett ökat terrorhot och all gängkriminalitet. Och i det läget väljer nu Sveriges nationella mediebolag bort en del av sina nyhetssändningar.
Detta bara några år efter det att SVT rekryterade Aftonbladets nyhetsinriktade chefredaktör Jan Helin till ett toppjobb. Det sågs av många som en satsning på nyheterna.
Men så blev det inte och nu har Helin lämnat SVT för Bonniers. Orsaken kan man spekulera om.
Även chefen för SVT:s nyheter Charlotta Friborg och vd Hanna Stjärne har, respektive ska, sluta. Friborg till SR och Stjärne till Nobelstiftelsen.
Det är ingen vacker verksamhet de lämnar efter sig om man som tittare inte gillar dominerande pinsamma program typ Detektiverna. Eller Gift vid första ögonkastet.
Situationen väcker onekligen frågor om vad som händer på SVT. Public service med SVT, SR och Utbildningsradion, UR, får runt nio miljarder av skattebetalarna varje år. SVT får mest, runt sex miljarder.
Chefer för SR och SVT slåss alltid för mer pengar, anslagen tycks aldrig räcka enligt dem för bolagens behov. Inflationen har givetvis gjort allt dyrare även för mediebolag, men det går faktiskt alltid att rationalisera och spara.
Ekonomerna, räknenissarna, har med inflationen fått ett allt större inflytande i alla verksamheter, så även i SVT och TV4. Det är inte bra. Där är nog även viljan att fösa över alla tittare till Play i både SVT och TV4 också en orsak till att nyheterna behandlas styvmoderligt.
Det fungerar bra med de yngre åldersgrupperna, men drabbar de äldsta och mest trogna tittarna. En bekant berättade nyligen att hennes mor i 85-årsåldern är starkt plågad av utvecklingen. Hon har varken mobil, platta eller dator och dessutom kommer hennes älskade papperstidning senare varje dag och inte alls under helgerna.
Utvecklingen kan inte stoppas, men det är stötande att äldre överges av mediebolag, en del kanske redan vid 65 – 70-årsåldern. Redan då saknar många datavana och lust att börja streama.
Även jag tittar gärna på fotbollen och annan sport, men inte till priset av att nyheterna nonchaleras. Jag har inga problem med mobiler, datorer eller Play, men lider med den stora grupp äldre som återigen drabbas av rätt ansvarslösa beslut om mediernas tekniska utveckling.
Nyheter bör alltid sändas på samma tider i de nationella kanalerna. Året runt, varje dag. Det är viktigt för Sveriges säkerhet och medborgarnas trygghet.
Anm. Korrigerad 2.7 kl 11.11. Texten publicerad även på min blogg www.utkik.se
Transparens; jag känner både Chatlotta Friborg, Jan Helin och Hanna Stjärne.
Anm. Texten publicerad även på min sida på Facebook.
Transparens; jag känner både Chatlotta Friborg, Jan Helin och Hanna Stjärne.